Изграждане на покрива на дървена къща

Къща от дърво предполага, че покривните конструкции също ще бъдат направени от този материал. Обикновено такива покриви се създават с наклон, но могат да се използват и техните плоски разновидности. Също така си струва да се отбележи, че плоските покриви не е препоръчително да се използват там, където пада голямо количество сняг, и имат втори недостатък. Този тип конструкция не позволява изграждането на таванско помещение, което означава, че броят на жилищните помещения в селска дървена къща ще бъде по-малък. Когато се планира изграждането на покрив за дървена къща, изберете една от следните опции:

Навес. Подходящ е за малка сграда и най-често се използва за всякакви стопански постройки. Такъв покрив може да се използва за баня или гараж. Основното му предимство е, че изисква минимално количество строителни материали.
Двухскатная. Привлекателността на тази опция се крие във факта, че ви позволява да разрешите няколко проблема наведнъж, които възникват, когато трябва да направите покрив за дървена къща. Първата характеристика на такива структури е, че те могат да бъдат създадени, като се вземат предвид климатичните особености на строителната зона. Например, където пада голямо количество сняг, най-добре е да използвате значителен ъгъл на наклон. Ако зимата е топла, тогава не са необходими много стръмни склонове. Втората положителна точка е възможността за създаване на топло таванско помещение. Всъщност тази стая се превръща в друга голяма стая, разширявайки жилищното пространство.
Четирискатен. Такива покриви се наричат ​​още тазобедрени, тъй като имат странични наклони – бедра. Първото нещо, което трябва да се каже за покривите от този тип, е тяхната сложност. Неспециалистът също може да изгради дървена фронтонна конструкция, но няма да е лесно да се сглоби четирискатен покрив, дори ако има изчисление и чертеж. Разбира се, трудностите в процеса на инсталиране се компенсират от отличен външен вид и доста висока надеждност.
Трябва да се каже, че има и други варианти за покриви, например двускатен покрив, който е специален случай на бедрен покрив. Има наклони с еднаква площ и е подходящ само за сгради с квадратна основа.

Решетна система за покрив на навес
За такива конструкции трябва да се поддържа наклон от 10-20 градуса, ако се използва профилиран метален лист, и 25 градуса за метални плочки. По принцип за всеки материал трябва да се избере подходящият наклон, но трябва да се помни, че натоварването от сняг зависи от този параметър. Колкото по-голям е наклонът, толкова по-бързо снегът ще излезе от покрива под собствената си тежест.

Свързани публикации