Изолация на мансарден покрив на къща

Ако не изолирате правилно пространството под покрива, тогава можете да привлечете огромен брой проблеми в дома си. Липсата или недостатъчната изолация може да доведе до натрупване на влага, което ще провокира развитието на гъбички по гредите и таваните, които могат да разрушат структурата на дървото. Освен това самата къща ще трябва да се затопли по-силно, тъй като цялата топлина ще се изпари през покрива. Ето защо към въпроса за затоплянето на таванското помещение у дома със собствените си ръце трябва да се подхожда с голяма отговорност и трябва да се прави безпроблемно.

Какво е таванско помещение и каква е неговата цел
Таванът е жилищното пространство, разположено в тавана. Често спалня е оборудвана на тавана. Разбира се, не можете да направите таванско помещение, а просто да оставите пространството под покрива като таванско помещение и да съхранявате там стари ненужни неща. Но защо е необходимо това? Има чудесен вариант за увеличаване на полезната площ на къщата – това е подреждането на тавана.

В него идеално може да се побере детска стая за игри, офис, библиотека, спалня за гости, работилница или друго помещение, за което не е имало място в къщата.
Ако първоначално таванското помещение не е било използвано по никакъв начин, а е било просто таванско помещение, то също може да бъде преработено и трансформирано. Често има ситуации, когато спешно се нуждаете от свободно пространство и това е мястото, където таванското помещение ще ви помогне. Но за да ви е удобно вътре и дори да живеете, трябва да се погрижите за правилната топлоизолация на това таванско помещение.

Изолация на тавана
Няма нищо трудно в създаването на топлоизолационен слой и декорирането на таванско помещение, така че можете да го направите сами, за да спестите много пари. Основното е най-добрият избор на материал и спазването на реда на работа.

Избор на материал
В момента на строителните пазари и в магазините можете да закупите всеки топлоизолационен материал за затопляне на покрива на къща, който е най-подходящ за качество и цена. Най-често срещаните са фибростъкло и минерална вата, както и станалият популярен пеноматериал. Използват се за много изолационни работи, включително и на тавана.

Материалът от фибростъкло се отличава с ниската си цена, но ще даде положителен резултат, ако местоположението му е близо до основата. И това може да се постигне само при пълно спазване на технологията за издигане на рамката и по-нататъшна работа.
Стъклената вата също е добър материал, но основният й недостатък е, че оставя след себе си фин прах от стъклени влакна, който е много опасен при вдишване и попадане в очите. Дори и да попадне върху кожата, тя оставя микроскопични разрези или дори влиза вътре. Не забравяйте да носите респиратор, когато работите със стъклена вата. Наклонените стени, изолирани със стъклена вата, с течение на времето отново ще започнат да пропускат студен въздух, тъй като материалът вече няма да приляга плътно към основата.

Перфектен за изолация от пяна. Този материал се използва за изолация на всичко в частна къща, включително изолацията на мансардния покрив отвътре.

Най-добрият вариант за изолация на тавана може да се нарече минерална вата от базалтови влакна. Материалът има отлични топлоизолационни свойства и е лек. Също така, този материал не уврежда здравето, за разлика от стъклената вата.

По-добре е да не пестите от изолацията на тавана, а да изберете материала, който няма да се провали в бъдеще. Опитните строители казват, че каменната вата от базалтови влакна е чудесен вариант. Може да се използва много години, надежден, издръжлив и безопасен. Можете да изолирате покрива с пяна – това ще бъде доста бюджетен вариант.
За хоризонтални повърхности е по-удобно да се използва валцуван материал, а за вертикални стени или наклонени повърхности са подходящи плочи като пенопласт.

Изборът на материал за изолация на тавана на частна къща се дължи на комбинация от следните качества:

Устойчивост на температурна разлика
Устойчивост на влага
Устойчивост на механични натоварвания
Пожарна безопасност
Екологичност
висока плътност
Ниска топлопроводимост
Изолация на мансарден покрив
Като се има предвид, че стените на тавана са под ъгъл, трябва да използвате материал, който няма да се отдалечи от основата в бъдеще. Това е базалтова вата на плочи или пяна. Можете също така да изолирате покрива с полиуретанова пяна – това също е добър вариант. По време на монтажа те лесно се свързват помежду си и се закрепват по-здраво.

За висококачествена изолация на таванския покрив трябва да се постави изолация между гредите. За допълнителна защита от студен въздух и вятър можете да поставите изолационен материал под и върху гредите. В този случай щайгата помага да се задържат вълнените плочи.

Свързани публикации