Как да изчислим бедрен покрив на къща

Планирането на бъдещия външен вид на покрива на къща почти винаги се сблъсква с проблема с проверката на проектираната система за ферми за здравина, твърдост и стабилност. Много красиви и елегантни на хартия, четирискатни, бедрени, счупени, тазобедрени и полу-бедрени конструкции на практика изискват от разработчика да има знания и разбиране как да изчисли бедрен покрив по най-разбираемия и достъпен начин. Колкото по-сложна и сложна е покривната конструкция, толкова по-трудно е да се изчислят нейните характеристики и да се получи надежден резултат.

Какво означава правилното изчисляване на покрива
Има няколко основни метода, които ви позволяват да изчислите бедрен покрив на къща с относително малка грешка. Всички те са широко използвани в ежедневния дизайн и са многократно тествани на практика. За частен непрофесионален строител можете да използвате три метода за изчисляване на параметрите на покрива, като имате познания в рамките на училищния курс по математика:

Табличният метод на изчисление, най-обичаният и широко използван при проектирането на тазобедрени и всякакви други стандартни покривни схеми. Тя ви позволява да изчислите основните параметри на покривната конструкция, като използвате таблични данни, обобщени в справочници и ръководства;
Изчислете параметрите въз основа на тригонометрични формули и най-простия модел на бедрен покрив. Чрез графично конструиране и чертане на бъдещата тазобедрена конструкция в увеличен мащаб можете да получите цялата необходима информация за параметрите на покрива чрез просто измерване;
Използване на готови програми и онлайн калкулатори. Практически е невъзможно да се извърши такъв обем работа ръчно, да се изчисли якостта и геометрията на покрива без основно образование и подготовка по друг начин.

Има много специализирани програми и често е много по-трудно да се избере правилният софтуерен пакет днес, отколкото да се изчисли геометрията на тазобедрения покрив с негова помощ.

Както при всяка друга програма, когато работите с ASPSK, трябва да разберете същността на изчисленията, ако е необходимо, да можете да извършите изчисление за проверка на ъгъла на покрива на бедрото, като използвате училищни тригонометрични формули. Към днешна дата почти всички повече или по-малко сложни изчисления се извършват само с три основни метода. Дори опитни и самоуверени инженери и архитекти предпочитат да извършат изчислението на четирискатен тазобедрен покрив със задължителна повторна проверка, както се казва, „на хартия“.

Какво е бедрен покрив и защо трябва да го изчислите
Схемата на бедрото в момента се използва в 90 от 100 случая при изграждането на нови и ремонт на стари къщи. Четирискатен покрив, схема на бедро или половин бедро, има редица предимства:

Дизайнът се оказва доста компактен, с добра устойчивост на хоризонтално натоварване от вятър, натиск на дъждовна вода и снежни слоеве;
Схемата за тазобедрен покрив ви позволява да сведете до минимум топлинните загуби през покрива и да премахнете изтичането на вода през фронтоните, които често страдат от схемите за покрив на фронтон;
Теглото на рамката на фермата и покривния материал на тазобедрения покрив е по-малко от това на традиционните фронтонни конструкции, но цената на монтажа и подреждането е много по-висока.

Свързани публикации