Как да фиксирате ондулин на покрива

Въпреки широкото използване на метални плочки и велпапе, ондулинът е много популярен. Майсторите третират този материал по различен начин. Проблеми по време на полагането на тази покривна настилка възникват в процеса на нейното фиксиране към щайгата. Какви са нюансите на закрепване на ондулин? Това, както и характеристиките на самия материал, ще бъдат обсъдени в статията.

Какъв вид материал
Голямото предимство на ондулина, което насърчава потребителите да го купуват и използват, е неговата екологичност. Това става възможно благодарение на използването на уникални компоненти. Например съставът на подовата настилка включва целулозни влакна и модифициран битум. Няма обезлесяване за получаване на целулозни влакна. Използвани материали, които са отпадъци от дървообработващата промишленост. Освен това се използва макулатура и строителни отпадъци. Готовата маса се почиства, за да се отстранят ненужните примеси от нея.

След това към влакната се добавят минерални компоненти. Целта им е да повишат пластичността и здравината. На този етап се смесват и пигменти, които са отговорни за получаването на желания нюанс. След като сместа достигне желаната консистенция, се разточва на кори. На конвейерната линия листовете идват под пресата. Пресите правят вълнообразни листове от равни листове. Пречистен битум се подава в масата под преса. Това се случва при определена температура и налягане.

В допълнение към пигментацията се извършва допълнително оцветяване на листове ондулин. Оцветяването се извършва отпред или от двете страни. Следващата стъпка е да изрежете листовете до необходимите размери и да ги опаковате за лесно съхранение и доставка. Технологията на производство е доста сложна, но резултатът е добър покрив, който може да издържи няколко десетилетия.

Спецификации

За това дали си струва да се даде предпочитание на ондулин или не, всеки трябва да прецени сам въз основа на неговите положителни и отрицателни качества. Сред първите са:

липса на азбест;
леко тегло;
възможността за полагане върху старото покритие;
добра еластичност на материала;
отлични хидроизолационни свойства;
механична стабилност;
допълнителна звукоизолация;
наличие на няколко цвята;
умерена цена.
Според някои експерти азбестът е причината за някои видове рак. При производството на ондулин това вещество не се използва, което още веднъж свидетелства за екологичността на покривния материал. Един лист ондулин е няколко пъти по-лек от подобен лист от шисти. Ондулин е в състояние да повдигне дори дете, без да навреди на себе си. Поради ниското си тегло не се изисква подготовка на подсилена система за ферми за ондулин. В някои случаи се допуска полагане върху стария покрив.Материалът има добра еластичност, което улеснява работата с него върху проблемните зони на покрива. В същото време не е нужно да се притеснявате, че поради малък удар целият лист може да се спука и да стане неизползваем, както се случва с обикновения шисти. Благодарение на импрегнирането на ондулин с битум, той има отличен водоотблъскващ ефект. В допълнение, ондулинът отрязва външния шум. Например дъждовните капки се чуват ясно върху метален покрив. Ако покривът е покрит с ондулин, това е просто невъзможно да се чуе. Производителят предоставя няколко цветови решения, които ще бъдат лесни за комбиниране със съществуващия екстериор.

Недостатъците също си струва да се знаят. Сред тях основните са:

избледняване на цвета;
запалимост;
груба повърхност.

При постоянно излагане на ултравиолетови лъчи цветът на ондулин избледнява. С течение на времето покривът губи привлекателния външен вид, който имаше веднага след монтажа. Тъй като по-голямата част от ондулин е целулоза, той може да бъде класифициран като запалимо вещество. Подовата настилка не се възпламенява от падащи върху нея искри, но гори добре, когато е изложена на открит огън. Някои експерти приписват това на положителни свойства, разчитайки на факта, че ако огънят избухне през покрива по-бързо, сградата ще пострада по-малко.

Повърхността на ондулина не е идеално гладка. Това води до факта, че голямо количество валежи под формата на сняг може да се задържи на покрива. Ако сравним положителните и отрицателните точки, плюсовете надделяват. Както можете да видите, ондулинът е страхотен, когато има желание да имате нов покрив, но с минимални разходи.

Свързани публикации