Материали за покривни покриви

Сред гамата от материали, използвани за покриви, има много нови и модерни. Макар и популярни в края на миналия век – шисти и стомана – също не са загубили позициите си и все още се използват. Недостатъците и предимствата на тези стари материали, може би, са известни и разбираеми за всеки. Много по-трудно е да се разбере многокомпонентният материал, който е пълен с реклама и пълен със строителни пазари. И така, какъв вид покривен материал да изберете? Нека се спрем на описанието на характеристиките на новите съвременни покривни материали.

Металните покриви са доста често срещан вид покривно покритие. В основата си това е тънък стоманен лист, който е поцинкован от двете страни. Отвън също е покрита с пластмаса като пурал, полиестер, пластизол и др. Първият – пурал се използва по-често в региони, където има сурови климатични условия (силни температурни промени, обилни валежи). Поради своята устойчивост на неблагоприятни ефекти, той е по-скъп от аналозите. Но полиестерът е най-добрият избор за жителите както на северните, така и на южните райони, тъй като е устойчив на ултравиолетово лъчение. Гаранцията за такъв покривен материал е от 50 до 100 години! Също така е важно да знаете как правилно да направите покрив и да поставите велпапе.

Предимствата на металната плочка са нейната относителна рентабилност, както и ниските разходи за труд по време на монтажа. Тук можете да добавите свойства на повърхността, които не изискват специални грижи дори по време на валежи или когато мръсотия се задържа. Поради характерния вълнообразен участък металната керемида е по-здрава от плосък листов покрив. Да, и този материал отговаря на съвременните естетически изисквания: широка гама от цветове за избор, възможност за производство в оригинални цветове по индивидуална поръчка (разбира се, срещу допълнително заплащане).

Предимства:

-лесен и бърз монтаж,
-висока хидроизолация,
-огнеупорен материал,
-огромен избор от цветове,
-универсалност, подходяща за покриви от различни видове и цели,
-издръжливост,
-различни варианти за топло и звукоизолация.
Недостатъци:

-в прост дизайн – недостатъчна звуко и топлоизолация,
-необходимостта от допълнително покритие на покрива, за да се получи функционално помещение.


Основата на материала, наречен “мек покрив”, е издръжлив фибростъкло. От двете му страни е нанесен слой битум с някои специални добавки, което позволява да се осигури високо ниво на надеждност на защита срещу механични повреди. Защитата от слънчева радиация се осигурява от трохи базалт или шисти.

Ето защо е за предпочитане да изберете материал с голяма площ на покритие на плочките. Въпреки че това увеличава цената му. В допълнение, тези добавки придават на посочения материал онези специфични цветове, чийто спектър е много широк и води в разнообразието сред всички покривни материали. На пазара днес вече можете да намерите такива изящни цветове като “иней” или “хедър” и т. н. И благодарение на различните форми на този материал, стиловете на покривите могат да бъдат напълно различни. Издръжливостта на мекия покрив е около 25 години.

Предимства:

-гъвкавостта на материала ви позволява да решите всеки архитектурен проблем,
-лекота и скорост на монтаж,
-отлична хидроизолация,
-устойчивост на температурни промени,
-високо поглъщане на звука
-устойчивост на различни механични въздействия,
-избор на текстури и цветове.
Недостатъци:

-в случай на повреда на една плочка, ще трябва да смените цялата секция на покрива,
-невъзможността за монтиране на покрива при минусови температури,
-висока цена (обшивка, твърда основа, изработена от водоустойчив шперплат, набор от допълнителни елементи).


Еврошиферът или ондулинът е популярна разновидност на описания по-горе “мек покрив”. Външно донякъде напомня на традиционните шисти: същите вълнообразни листове. От това и името му. Произвежда се чрез насищане на органични влакна с битум под въздействието на високи температури и налягане. Съставът включва още: пълнител под формата на минерално вещество, каучук и различни видове минерални пигменти. Характеристика на ондулина е възможността да се постави върху покрива, който вече е на покрива. Освен това листовете по дължината на вълната се огъват добре, което прави възможно полагането им върху всякакви извити повърхности.

Предимства:

-гъвкавост за решаване на сложни архитектурни проблеми,
-лесен и бърз монтаж,
-екологично чист материал,
-избор на цветове и текстури.


Недостатъци:

-не устойчив на механично натоварване,
-запалими
Можете да опишете предимствата и недостатъците, които имат другите покривни материали, но ние ще се съсредоточим върху тези три, тъй като те са най-търсени.

Свързани публикации