Монтаж на ондулин

Ефективен начин да намалите разходите за ремонт или подреждане на покрива на къща е да извършите максимално количество работа със собствените си ръце. Например монтаж на покрив от ондулин. Лекото тегло на листа ондулин и сравнително простата технология на работа позволяват да се справите с минимум помощници и съветници. Това е съвсем реалистично, но при условие, че се изпълнява технологията и схемата за монтаж на покривния материал.

Съдържание:
Монтажът на ондулин зависи от дизайна на покрива
Направи си сам монтаж на ондулин
Подготовка на покрива и летвата за монтаж на ондулин
Монтаж на ондулин върху подготвена основа
Недостатъци и предимства на покрива от ондулин
Заключение
Монтажът на ондулин зависи от дизайна на покрива
Покривният ондулин е много лек материал. Поривите на вятъра, дъжда и натиска на дебел слой сняг, ако листовете не са поставени правилно, могат да счупят и деформират покрива. Ето защо е важно да изберете правилния дизайн на щайгата, върху която в бъдеще ще бъдат монтирани листове ондулин:

Ако проектът предвижда малък ъгъл на наклон на наклона, в диапазона от 3o до 11o, покривът от ондулин трябва да се постави върху щайга, зашита в непрекъсната повърхност с шперплат, дъска или OSB плоча. Краищата на листовете се припокриват на разстояние най-малко 30 см. В хоризонтален ред монтажът на ондулинови листове трябва да се извършва с припокриващи се страни от поне няколко вълни;
Когато гредите са наклонени до 15o, ондулинът може да се монтира върху рамкова щайга, изработена от дървен материал, натъпкан върху гредите с интервал от 45 см. От края листовете се припокриват с 20 см, а от страничните повърхности припокриването е извършва се в една вълна;
За високи склонове, с ъгъл над 30 °, стъпката на летвата за монтаж на ондулин може да се увеличи до 50-60 cm и крайното припокриване на покривния материал може да бъде намалено до 15-17 cm. повърхността на листа се припокрива в една вълна.
За ваша информация! Такава инсталация се използва неволно поради ниското тегло на ондулин. Колкото по-малък е ъгълът на наклона на ската, толкова по-твърда трябва да е покривната конструкция, за да компенсира силното разкъсващо действие на вятъра.

Ако в района, където се намира къщата ви, преобладават силни ветрове, има смисъл да монтирате покрива върху щайгата с намалена стъпка до 25-30 см. За да намалите натиска на вятъра върху ондулина, инструкциите за монтаж препоръчват да започнете полагането материал върху щайгата от наветрената страна на покрива. В този случай покривните склонове, покрити с хидроизолационен филм, ще затворят процеса на инсталиране на ондулин от пориви на вятъра.

Направи си сам монтаж на ондулин
Поради гъвкавостта и ниското тегло е лесно да се работи с ондулин, но тази лекота е измамна. Материалът не толерира пренебрегване на полагането и монтажа на покрива, следователно 90% от успеха и издръжливостта на покрива, изграден от ондулин със собствените си ръце, зависи от това колко точно са извършени щайгата и монтажът на листовете.
Подготовка на покрива и летвата за монтаж на ондулин
На етапа на монтаж на щайгата ще е необходимо да се изчисли позицията на всяка хоризонтална греда по такъв начин, че да е възможно да се закове горната греда на щайгата на разстояние най-малко 6-10 см от горната оста на билото, без да се нарушава стъпката между другите ленти на щайгата. За малки навеси експертите препоръчват да използвате обикновена дъска от 20 mm и да я зашиете с минимално разстояние. Стандартният материал за основата за монтаж на ондулин е греда с ребро от 50 mm, по-лесно е да фиксирате гредата с винтове за дърво.
съвет! Едно от основните изисквания за подреждането на щайгата е точното разположение на хоризонталните пръти на наклона на покрива. Най-лесният начин е да направите шаблон с форма на „P“ с двуметрова горна лента, по която можете много удобно да подравните хоризонта и да запълните гредата на щайгата с произволно дълга дължина.

На долния ръб на корниз на склона гредата на щайгата е зашита, така че престилката на корниза да може да бъде закована. Капкомерът е изработен от мек огъващ се материал, който лесно може да се огъне на ръка до желания ъгъл.

Свързани публикации