Направете сами монтаж на снегозадържатели на покрива от велпапе

Появата на сняг през зимата е радост за някого и някой трябва да се справи с проблемите на отстраняването му на пътя. Освен радост, снегът може да бъде и опасност за човешкия живот. Това е особено вярно в ситуации, когато се натрупва в големи обеми върху скатни покриви. Ако покривът е покрит с велпапе, тогава ситуацията става още по-опасна. Снежната шапка постепенно се размразява и започва да се свлича надолу. Ако голяма маса падне върху човек, това може да му причини непоправима вреда. За предотвратяване на подобни ситуации са разработени снегорини. Какви са разновидностите на тези конструкции и могат ли да бъдат монтирани самостоятелно? Това ще бъде обсъдено в статията.

Разновидности на дизайна
Снегодържателят е метална конструкция, която е предназначена да задържа снега на покрива. Снегозащитниците са от следните видове:

ламеларен;
тръбен;
решетка;
точка;
огънат.
Всички те се произвеждат в завода, но има възможност за самостоятелно производство.

ламеларен

Тази опция за държачи за сняг се счита за бюджетна. Това е метална плоча с перфорация, която е фиксирана към покрива с помощта на ъглови скоби. Монтажът се извършва почти на самия надвес на покрива. Когато купувате такива продукти, трябва да обърнете внимание на дебелината на метала, от който са направени. Колкото по-висока е тази цифра, толкова по-надеждни са снежните държачи. Високо качество трябва да бъде и кръстовището на плочата към скобата. Тези снегорини са подходящи за райони, където валежите са умерени. Препоръчително е да се монтират на покриви с ъгъл на наклон не повече от 30 градуса.

Тръбна

Тръбните модели също са доста често срещан продукт. Предимството на тръбния снегозащитник е възможността за постепенно отстраняване на снега. Това се постига с факта, че като се топи снегът минава между тръбите и пада на земята. Благодарение на този подход натоварването не е статично, а постепенно намалява. Снежните държачи, изработени от тръби, се характеризират с повишена устойчивост на механични натоварвания. Монтажът на такива продукти се извършва на същото ниво със стената. И фиксирането към велпапето се извършва с помощта на специални самонарезни винтове.

Ако наклонът има височина, която надвишава размера от 5,5 метра, тогава се препоръчва да се монтират няколко реда тръбни снегозадържатели. В този случай те могат да бъдат разположени шахматно. Този подход позволява по-ефективно снегозадържане. Все по-често при изграждането на държачи за сняг се използва не кръгла, а профилна тръба. Последният е по-устойчив на стрес.

решетка

Снегозащитниците на тази конфигурация се считат за едни от най-ефективните. Дизайнът им обаче не е особено сложен. Такива държачи за сняг са решетка, фиксирана върху скоби. Силата му е толкова висока, че може да задържи малки парчета лед. Това означава, че този дизайн е подходящ за покриви, които първоначално са проектирани за големи натоварвания, тъй като снежната покривка плюс ледът могат да добавят значително тегло. Самонарезните винтове не се използват за фиксиране на скобите на такива снежни държачи. Те се закрепват директно към щайгата с помощта на висящи възли.

Свързани публикации