Покривна фермова система

Покривът е не само неразделна част от къщата, но и нейната украса. И целта му е да предпази къщата от външни фактори на околната среда: слънце, вятър, сняг, дъжд. Е, системата за покривни ферми служи като гаранция за нейното качество, здравина и издръжливост на цялата къща.

Материалът, от който може да бъде направена покривната рамка, може да бъде дървен, или може да бъде направен от поцинкован тънкостенен профил, но формата на фермовата система зависи от избрания тип покрив. Съответно има фермова система от едноскатен, двускатен, мансарден, четирискатен и многоскатен покрив. Името на покривната фермова система идва от името на основните й части – греди или ферми, които са висящи и по-често срещани и икономични слоести греди. По-твърд, заседнал и в същото време прост дизайн има триъгълна форма. По-сложните видове покриви изискват буфове, напречни греди, стелажи, подпори и други допълнителни инсталации. Важно е да запомните за подовите греди.

В къщи със средна носеща стена се използват слоести греди, състоящи се от рафтови крака. Долните им краища се опират на надлъжните пръти – мауерлати, а горните – на билото, поддържани от стелажи, монтирани върху легло върху носеща стена. Именно Mauerlat и леглото разпределят натоварването на покрива върху стените. При липса на надлъжни стени гредите се монтират на стълбове или вътрешни напречни стени. Разстоянието между опорите не трябва да бъде повече от 6,5 m. Това ще увеличи твърдостта и стабилността на покрива. Струва си да се има предвид и това, ако се планира покрив от ондулин.

Висящите греди се опират само на външните стени и се състоят от наклонени греди и хоризонтална греда – издухвания, за да се възприема тягата от гредите. Чрез затягане долните краища на ребрата се опират на мауерлатите, а при коняка горните им краища са свързани. При използване на висящи греди площта на припокриване е 7-12 м. За да се подобри здравината на конструкцията, се използват допълнителни напречни греди – хоризонтална замазка. Понякога висящите греди се комбинират с наслоени греди, за да се намалят паричните отпадъци и да се спести труд.

За фиксиране на покривния материал се прави щайга, която носи натоварването на покрива, прехвърля го към гредите, а те от своя страна към стените. Касата може да бъде рядка и твърда, чийто избор зависи от избора на покривен материал.

Свързани публикации