Улук за плосък покрив

Ако сте направили избор в посока на плосък покрив, тогава ще трябва да се погрижите за такъв важен момент като отстраняването на натрупаната вода, тъй като в ситуация с плосък покрив това е доста трудна задача. За източване на вода могат да се използват различни методи – от традиционните, като конвенционалните дренажи, до съвременните гравитационни и сифонно-вакуумни системи. Изборът на система зависи от вашия портфейл, от дизайна на покрива и от неговата форма. Също така е важно да се вземе предвид местоположението на комина.

Ако решите да не бъдете умни, тогава трябва да вземете лесния начин и да инсталирате улуци. Монтират се на специален перваз или директно върху най-ниско поставените надвеси на покрива. На места, където монтажът на канализация не е възможен, обикновено се монтират ограждащи стени, покрити с метална или бетонна капачка. Тяхната задача е да предпазват стените от изтичане на вода.

Ако е предвидено от проекта, е възможно да се монтира дренаж на перваза, разположен под надвеса на покрива. В този случай правоъгълните тръби и улуци са подходящи за вас, те трябва да бъдат фиксирани с вертикални скоби. Най-добре е да свържете дренажните тръби през отворите в перваза.

Ако имате прилични доходи и нямате нищо против да харчите пари за оборудване на покрива с най-новите технологии, тогава за вас е предоставен голям избор от модерно оборудване. Днес най-популярни и прогресивни са два метода – гравитационен и сифонно-вакуум.

Основните елементи на тези системи са покривните фунии, които се намират на покрива. Те насочват водата в тръби, а оттам водата тече където пожелаете – в земята, или в съдове, които ще ви помогнат в домакинството.

За да бъде отводняването най-ефективно, трябва да се внимава покривната фуния да е в най-ниската точка на покрива. Тъй като има възможност фунията да се запуши, ако там попаднат мръсотия, листа и др., трябва да се монтират поне още 3 такива фунии. Всички те се свързват към една и съща канализация.

За безопасност можете да инсталирате и авариен дренаж, който ще източи излишната вода. Препоръчително е да се монтират покривни фунии на всеки 25 метра. Уверете се също, че във фунията е монтирана защитна мрежа, която ще предотврати навлизането на листа и мръсотия там, а евентуално и вашите домашни любимци, като котки, които обичат да се разхождат по покрива.

Свързани публикации