Устройството на фермовата система

Помислете за устройството покривна ферма система. Фермерната система се състои от многослойни и (или) висящи надлъжни греди , странични и хребети, диагонални скоби, както и скоби от подпори, които укрепват фермата. В основата на покривната ферма е триъгълник като най-твърдата конструкция.

Носещата част на покрива са рафтовите крака. Те са монтирани под ъгъл, който съответства на наклона на наклона на покрива. С долните си краища рафтовите крака се опират на външните стени, а с горните си краища на гредата на билото или междинните участъци. Местоположението на гредите ще зависи от сечението и материала на покрива. Също така е важно правилно да покриете покрива и да проучите материалите за покривни покриви.
Гредите трябва да издържат както на натиска на времето, така и на тежестта на самия покрив. Гредите са разделени на висящи и наслоени. При гредите краищата се опират на външната стена, средната им част се опира на вътрешната стена и опори. Окачените греди по стените на сградата опират само в краищата. Mauerlat е един от елементите на покривната система. По-точно определение на Mauerlat е бар, който служи като опора за дървени греди.

Гребенът се полага в горната част на фермовата система. С него гредите са свързани помежду си. Впоследствие върху него ще бъде разположен билото на покрива. Страничният участък е надлъжна греда, върху която се опират петите на гредите, където няма носещи стени. Размерът на страничните участъци се определя от натоварването, действащо върху тях.

Монтират се диагонални връзки, за да издържат на натоварване от вятър. За всеки наклон има необходимия брой такива връзки. Обикновено са дъски с дебелина 30-40 мм. Тези диагонални връзки са приковани към основите на най-близкия крак на греди, както и към средата на следващия.

Това е кратко описание на структурата на покривната фермова система. За да се улесни строителството в съвременната индустрия, такива системи се произвеждат веднага готови. Те ще трябва само да бъдат сглобени и подовата настилка от щайгата вече да се изгради върху тях. Най-често са изработени от дърво, тъй като дървените ферми се монтират по-лесно. Въпреки това, за големи каменни, стоманобетонни или тухлени къщи все още се използват фермени системи, изработени от метал или стоманобетон. Понастоящем формата на готовите ферми отразява буквално всички съществуващи видове покриви.

Свързани публикации