Устройство на отводняване на скатни покриви

Системата за улуци е защита на стени и основи от валежи, източени от склоновете на покрива. С негова помощ водата се изхвърля в дъждовна канализация или в контейнери. Разбира се, тук не може да се говори за 100% защита, но по-голямата част от водата все пак се отстранява. Ето защо, във всички къщи днес инсталирани улуци. Това вече не са онези прости тръбни конструкции от поцинкована стомана, които не могат да издържат дори три сезона. Днес производителите предлагат метални и пластмасови конструкции, които ще служат вярно в продължение на много години. Между другото, металните улуци за покриви се обработват с боя чрез прахово боядисване, което е доста надеждна защита.

Съдържание:
Характеристики на покривната конструкция на улука
Изчисляване на броя на елементите за оттичане на покрива
Монтаж на покривна дренажна система със собствените си ръце
Кое е по-добро: метален покривен сифон или пластмасов?
Устройството за оттичане на покрива е тава, разположена под стрехите на покрива, и тръбни вертикални конструкции, разположени в ъглите на сградата. Въпреки че, ако дължината на корниза е достатъчно голяма, тогава се монтират и междинни щрангове, разстоянието между които е не по-малко от 5 m.

Характеристики на покривната конструкция на улука
Когато става въпрос за инсталиране на улука на скатен покрив със собствените си ръце, трябва да се отбележи, че самият процес на инсталиране всъщност не е много сложен. Основното нещо е стриктното спазване на правилата за инсталиране и закрепване на всички елементи на системата. На какво трябва да обърнете внимание.

Тавите са монтирани и закрепени към специални скоби, които от своя страна могат да бъдат монтирани или върху ръбовете на краката на гредите, или върху последния долен елемент на щайгата, или върху предната дъска (монтирана на стената на къщата).
Разстоянието между скобите е 50-60 см.
Разстоянието на крайната фуния от ъгъла на сградата е 25-30 см. Съответно тук ще бъде разположен тръбният щранг.
Тъй като структурата на тавата е гравитачна, е необходимо да се поддържа определен ъгъл на наклон към щранга. Тя е 2-5%. Ако прехвърлим този индикатор в милиметри, тогава получаваме, че единият ръб спрямо другия трябва да бъде разположен на 2-5 mm по-ниско, въз основа на един линеен метър от дължината на конструкцията.
По отношение на корниза корнизите трябва да бъдат монтирани така, че ръбът на корниза да съвпада със средата на самата система. Допускат се малки отклонения. Много е важно да се гарантира, че водата, която е влязла в тавата, не прелива или пръска.
Щранговете могат да бъдат разположени както вертикално, така и под ъгъл. По принцип е необходим лек наклон за оттичане на водата, така че няма строги ограничения в това отношение.
Щранговете се закрепват към повърхността на стените със специални устройства, наречени скоби. Разстоянието между тях: 180-200 см. Ако дължината на щранга е повече от 10 м, тогава разстоянието между скобите трябва да бъде намалено до 150 см.
Не забравяйте да инсталирате дренажно коляно в края на щранга. Така че разстоянието между сляпата зона и ръба на дренажа трябва да бъде 25 см.
Сега, по отношение на обема на източената вода. Ясно е, че колкото по-голям е обемът, толкова по-големи трябва да са елементите на дренажната система по отношение на техния диаметър и ширина, а не на дължина. Има известна зависимост на тези два показателя от площта на склоновете, по които се движи водата.

Ако площта на наклона на покрива не надвишава 50 m², тогава може да се използва елемент с ширина 100 mm за тави, елемент с диаметър 75-80 mm за щрангови тръби.
Увеличаването на площта до 100 m² изисква други показатели за размери: ширина – 150 mm, диаметър – 100 mm.
И над 100 m²: ширина – 200 mm, диаметър – 150 mm.
Изчисляване на броя на елементите за оттичане на покрива
Не е много трудно да извършите изчислението със собствените си ръце. В крайна сметка всичко зависи от формата на покрива и неговите размери. Ясно е, че външният дренаж ще бъде монтиран под стрехите, така че можете точно да изчислите броя на необходимите тави. За целта се измерва дължината на корниза, която се разделя на 3 m от дължината на тавата. Тук няма значение дали покривът е двускатен, едноскатен или многоскатен, самата корниз е важна или по-скоро нейната дължина.

Що се отнася до тръбите, ще трябва да вземете предвид височината на мястото на тяхното инсталиране, както и да изчислите приблизително броя на щранговете, които ще осигурят оттичането на вода от тавите на покрива. С височината всичко е ясно, тук не би трябвало да има проблеми. Измерването със собствените си ръце не е проблем. За да направите това, имате нужда само от рулетка.

Свързани публикации