Устройство на покрива на къщата

Покривът е най-важната част от всяка конструкция. Той изпълнява много функции: предпазва сградата от атмосферни условия (вятър, дъжд, сняг), помага за поддържане на постоянна температура в къщата, шумоизолира, а също така украсява сградата. Компетентният избор на покривно покритие за покрив винаги влияе върху цялостното впечатление, което сградата прави.

Устройството на покрива на къщата предполага наличието на следните елементи:

рафтовата система е основата на покрива, който се състои от дървени пръти и носи останалите елементи.
пароизолацията е филм, който предпазва топлоизолационния слой от парите, идващи от вътрешността на сградата.
топлоизолацията е изолация на основата на фибростъкло, която се намира между гредите.
щайга – конструкция от пръти, разположени напречно на гредите. Може да се замени и с масивна подова настилка.
хидроизолацията е филм, който предпазва покривната система от влага.
подплата килим – образува гладка и равна повърхност за полагане на покрива. Също така предпазва дървената основа от влага и битумни керемиди.
Покривът е външното покритие, основният елемент на покрива.
В допълнение, устройството на покрива включва дренажна система, стрехи, система за задържане на сняг и вентилационна система.

Според степента на наклон всички покриви са 2 вида – плоски и скатни. Покривите с наклон не повече от 3 градуса са плоски. Скатните покриви са едноскатни, двускатни, полускатни, шатрови, мансардни.

Най-често срещаните са двускатните покриви. Тип покрив, материалите се избират в зависимост от ъгъла на наклон. Например, при наклон на покрива над 20 градуса е по-добре да използвате покривни материали на парче (например керемиди). Също така е важно да вземете предвид това, ако имате мансарден или наклонен покрив.

Устройство на покрива

За производството на покриви се използват различни материали – покривен филц, валцувани битумни покривни материали, шисти, метални листове от стомана, мед. Най-често използваните велпапе, керамични плочки, гъвкави плочки, метални плочки.

Покривните покрития са 2 вида: еднослойни и многослойни. Броят на слоевете в многослойния покрив варира от 2 до 5. Покривните покрития могат да бъдат свързани по 2 начина – с припокриване и със заключване. Листовете от покривна стомана обикновено се закрепват в ключалка, докато други видове покриви се припокриват. Освен това покривните материали могат да се полагат в надлъжна или напречна посока.

Свързани публикации